Da strømforholdene varierer, og da der findes et ret varieret fødeudbud, er dyrelivet artsrigt, men bestandene er små på grund af fødemangel. På grund af den lave temperatur vokser mange af arterne desuden langsomt, og livscyklusserne varer fra et til flere år.
Skovbække, der løber i løvskov, er mere artsrige end bække i granskov, fordi grannåle nedbrydes langsomt selv af mikroorganismer. Bække i granskove har desuden en lav pH-værdi og er derfor fattige på både arter og individer.
Algerne ædes f.eks. af vårfluerne Silo og Agapetus samt huesneglen Ancylus fluviatilis, hvis munddele er tilpasset til at skrabe eller raspe alger af sten. Da algeproduktionen er lav, ernærer disse såkaldte skrabere (se Smådyrenes føde i og omkring vandløb) sig primært af overfladernes biofilm bestående af bakterier, svampe og encellede dyr. Slørvinger som Leuctra og Nemoura, der er skrabere og samtidig foretrækker koldt vand, kan være talrige i den øvre bæk. En række af de skrabende døgnfluer (f.eks. Baetis og Heptagenia) er også almindelige her.
Det dominerende fødeemne er som nævnt de visne blade, og ituriverne er derfor talrige i den øvre bæk. Det drejer sig om ferskvandstangloppen (se også næste afsnit) og en lang række af de store vårfluer, heraf mange fra den store familie Limnephilidae (f.eks. Potamophylax nigricornis). Larver af vårfluearten Sericostoma personatum, som bygger et sirligt hus af små sandkorn (figur 9-3), kan være meget talrige i bække på sandbund dækket af visne blade.
De fine partikler, som ituriverne omdanner bladene til, udnyttes af filtrerende kvægmyg og vårfluer som Hydropsyche eller af såkaldte samlere som de bundædende børsteorme og dansemyg (se Smådyrenes føde i og omkring vandløb).
Der findes mange rovdyr i bækken. På stenene lever den grønne rovvårflue Rhyacophila. Den bygger ikke noget hus, men kravler frit rundt på stenene, og først når den skal forpuppe sig, bygger den et solidt stenhus fasthæftet til en sten. Inde i huset spinder larven en tæt silkekokon, hvori selve forpupningen finder sted. Et andet markant rovdyr i bækken er den sorte fladorm Dugesia gonocephala, som er let kendelig på sit spydformede hoved.
På grund af bækkens gode iltforhold lever der mange arter med plastronrespiration her (se nærmere i Smådyrenes tilpasninger til rindende vand og de følgende afsnit). Det iltrige vand og det grove bundmateriale giver også gode iltforhold nede i bunden, som kan være rigt befolket med en række små arter af orme og dansemyg samt små stadier af større dyr. Antallet af dyr nede i bunden topper i 10-15 cm’s dybde, men der kan leve dyr helt ned til 40-60 cm’s dybde.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.