Karpefisken grundling lever tæt på bunden.

.

Figur 10-1. Udstrømmende, koldt vand på bunden af Lindenborg Å holder her et stykke af bundoverfladen fri for algebevoksning, så man kan se det hvide kalkgrus. Vandet danner små kegler i gruset.

.

Figur 10-2. Gudenåens udspring.

.

I gamle samlinger har man fundet skæl fra laks, der levede i 1913. Det var noget af et held, at de ikke var blevet smidt ud, for i 1990’erne kunne man bruge dem til at rekonstruere de gamle fisks DNA-profil. Ved at sammenligne disse profiler med profiler fra nutidige laks kunne man afsløre, at de oprindelige laksestammer havde overlevet i flere jyske åer og dermed kunne reddes.

Nogle af de naturlige vandløb udspringer fra kilder, hvor grundvand pibler frem (figur 10-1), andre begynder som afløb fra søer. Undervejs mod deres endelige udløb i havet bliver vandløbene større og danner å-systemer. Således er Gudenå ved sit udspring i Tinnet Krat en lille, hurtigt strømmende bæk (figur 10-2), mens den ved sit udløb i Randers Fjord er en bred flod (figur 10-3).

Under naturlige forhold kan der leve fisk i alle dele af et vandløb, men miljøet kan være meget forskelligt fra udspring til udløb, og derfor lever der ofte forskellige fiskearter ned langs vandløbssystemet.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Vandløbenes fisk.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig