Selv om græslandsnaturen ikke er menneskeskabt, har mennesker haft afgørende indflydelse på den. Som beskrevet ovenfor begunstigede landbruget i flere tusinde år græslandsnaturen.
Græsland var, sammen med heder og enge, vigtige ressourcer i agerbruget for få hundrede år siden. De leverede foder til husdyrene, som igen leverede den gødning, der var nødvendig på de dyrkede agre.
Fra omkring år 1750 begyndte det at gå den modsatte vej. Med fremkomsten af kløver og andre bælgplanter, der kunne indgå i sædskiftet og fiksere kvælstof fra atmosfæren, blev den ekstensive udnyttelse af enge, heder og overdrev gradvist overflødig. Som konsekvens heraf indgik de kulturhistoriske overdrev, som var fælles græsgange for flere landsbyer, i jordfordelingen under udskiftningen (se Græsland og overdrev). Selv om der ofte var tale om dårlig jord, gjorde bælgplanter og moderne pløjemetoder det muligt at tage arealerne ind i markdriften. Resultatet blev, at hovedparten af græslandsarealet blev pløjet op.
De tilbageværende græslandsområder mistede i løbet af de følgende århundreder efterhånden deres betydning som ressource i landbruget. Dyrene blev i stigende omfang flyttet ind i staldene og fodret med afgrøder fra marker i omdrift eller med importeret kraftfoder. Efter anden verdenskrig blev mange af de græslandsområder, som stadig blev anvendt til husdyrenes græsning, gødsket i det omfang, det var praktisk muligt at udbringe gødningen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.