FIGUR 17-1. Rød-gran og lærk i udspring. Djursland.

.

Historie og udbredelse

Skov domineret af rød-gran (Picea abies) er udbredt i det meste af Østeuropa og det nordlige Skandinavien og gennem Rusland til Sibirien. Rød-granen indførtes til Danmark omkring 1730, men vandt først for alvor frem sidst i 1800-tallet ved tilplantningen af de jyske heder.

Plantningen af granskov var noget nær en revolution for det danske skovbrug og satte bl.a. gang i udviklingen af metoder til planteproduktion og etablering af kulturarealer. Tiltag, som var langt fra normen i den tids skovbrug, der i højere grad var baseret på den træopvækst, som opstod af sig selv, når lysforhold og græsningstryk tillod det.

I dag er rød-granplantninger stadig den mest almindelige skovtype i Danmark, selv om arealet de senere år har været svagt faldende. Ved skovtællingen i 2006 dækkede rød-gran således 100.000 ha svarende til knap 20 % af skovarealet af Danmark eller knap halvdelen af nåletræsarealet. Rød-gran og sitka-gran plantes fortrinsvis i monokulturer, men flere steder i Midtjylland og specielt i Nordsjælland sår rød-granen villigt sig selv. Douglasgran plantes hyppigt i blandingskulturer med rød-gran eller bøg, mens ædelgranarterne især ses som pyntegrøntskulturer (boks 17-3 i Skov af andre nåletræer).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Granskoven.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig