FIGUR 17-2. Stormfalden nåleskov. I forgrunden douglasgran, i baggrunden rød-gran. Hønning Plantage efter stormen i december 1999.

.

I blanding med løvtræer, f.eks. bøg, får rødgran ofte lov til at blive 100 år eller mere, før den fældes. I Gribskov findes stadig rød-graner fra von Langens tid, dvs. træer med en alder på omkring 250 år. Selv om rød-gran i Danmark således stedvist kan blive langt over 100 år, er de danske granskove typisk monokulturer af rødgran eller sitka-gran i 40-70 årig omdrift. Her er kun én træart og alle i samme alder (selv om der kan være opvækst af f.eks. birk og røn langs spor og i stormfaldshuller).

Det er en meget ustabil bevoksningstype. Rød-granen har et forholdsvis fladt rodnet, hvor alle større rødder ligger tæt på jordoverfladen. Det gør, at rød-gran har svært ved at modstå tørke og stå fast i kraftigt stormvejr og orkan. Det blev tydeligt under stormene i 1981, 1999 og 2005, hvor størsteparten af de træer, der faldt, var gran (figur 17-2 og boks 11-1, afsnittet Storm og stormfald).

I en meget ensartet skov er der gode muligheder for, at insekt- eller svampeangreb kan udvikle sig eksplosivt, da næsten alle træer er samme art, og der er lille aldersspredning. Kommer der derfor et svampe- eller insektangreb, er alle lige modtagelige. I tidernes løb har de danske granskove da også været udsat for store insektangreb, som har kostet skovejerne formuer i forsøg på bekæmpelse og i tabt træproduktion.

I 1978 afløvede larver af sommerfuglen nonne enorme granarealer i Gludsted Plantage i Midtjylland (se Insekter). Og flere gange i løbet af 1980’erne og -90'erne sørgede milde vintre og tørre somre for, at barkbillen typograf (se Insekter) havde kronede dage i granskove, der i forvejen var svækket af stormfald og vandmangel. Også angreb af rodfordærver og honningsvamp (se Svampe) kan true stabiliteten i de danske granskove.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Rød-granskovens økologi.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig