Flere steder, især uden for de forstligt drevne skove, og på fredede arealer findes bøgeskove eller bøgebevoksninger, der er flerstammede og ofte meget krogede. Disse særprægede bøgeskove eller bøgekrat kaldes også for pur, purker, skrøp eller røller. Flere har pga. formen fået hæftet navnet “Troldeskov” på sig, bl.a. ved Fussingø og i Rold. De kan være over 200 år gamle, og i den berømte Troldeskov i Rold Skov er de omkring 300 år.

Bøgekrat har en blandet forhistorie. Der kan være tale om bøgeskove, der er skudt frem efter tilfældig nedhugst eller mere systematisk stævning. Der kan også være tale om selvsåede træer på overdrev og skov, der er blevet bidt ned af græssende dyr, hugget ned eller begge dele over så langt et tidsrum, at stammerne er blevet krogede som kronegrenene på gamle bøge.

Selv om flere af disse krat er krogede og lave, kan skovbunden være mindst lige så mørk som i andre bøgeskove og kan være helt vegetationsløs.

Figur 14-18

FIGUR 14-19. Bøgekrat er særlig udbredte i Nord- og Midtjylland, bl.a. i Roldområdet og Vendsyssel. Lignende skov af mangestammede, men ofte mere rette bøge ses også i bl.a. Mols Bjerge og Jydelejet på Møns Klint.

.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Bøgekrat.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig