Fiskerne smider hvert år omkring 900.000 tons fisk tilbage i Nordsøen, enten fordi kvoten for den pågældende art er opbrugt, fordi fisken er under mindstemålet, eller fordi fisken ikke har en tilstrækkelig høj værdi til, at det kan betale sig at tage den med i land. Hertil kommer affald i form af fiskeindvolde fra de konsumfiskerier, som renser fangsten til havs.

En del af dette udsmid ædes af de måger, mallemukker, rider og suler som følger fiskekutterne. Beregninger har vist, at omkring en tredjedel af havfuglenes fødebehov dækkes af udsmid, og flere arter er gået kraftigt frem i løbet af det sidste århundrede, sandsynligvis som følge af den øgede fødemængde. Man ved mindre om, hvad der sker med den del af udsmidet, som fuglene ikke konsumerer. Bliver det ikke ædt i vandsøjlen, synker det til bunds og kan tjene som føde for fisk, krabber, søstjerner og eremitkrebs.

Mens havfuglene kan følge fiskekutterne over store afstande, kan bunddyrene kun opdage døde fisk og fiskeaffald inden for en radius af nogle få hundrede meter, og man har ikke kunnet konstatere en generel ændring af bundfaunaens artssammensætning, som kan tilskrives udsmid.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Udsmid.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig