En tærskelfjord består typisk af et bassin, der står i forbindelse med havet gennem en relativt lavvandet munding, der har form af en tærskel. Tærsklen mellem fjordens bassin og havet påvirker både vandudvekslingen og cirkulationen i fjorden og dermed også fjordvandets egenskaber.

Hvis fjorden f.eks. er for dyb til, at vindpåvirkningen når ned til de dybeste dele af den, kan der forekomme iltsvind, hvis der ikke er tilstrækkelig fornyelse af bundvandet ude fra havet. For at bundvandet skal kunne fornyes med nyt iltrigt vand kræves det, at vand med større massefylde passerer ind over fjordtærsklen og trænger ind under det gamle bundvand. Hvor ofte dette sker, afhænger i høj grad af forholdene omkring fjordmundingen, dvs. tærskeldybden, samt af hvordan vandets massefylde og vandstand uden for fjorden varierer med tiden.

Selv i en dyb fjord bliver bundvandet påvirket af den vertikale opblanding i vandsøjlen, som gradvist reducerer dets massefylde. Med tiden vil det derfor blive nemmere for nyt vand at trænge ind under det gamle bundvand i fjorden. Samtidig kan den vindinducerede blanding gradvist nå længere ned i vandsøjlen.

Mariager Fjord

Det mest kendte eksempel på en tærskelfjord i Danmark er Mariager Fjord, der har en dyb inderfjord med en dybde på omkring 30 m. Inderfjorden står i forbindelse med Kattegat via en lang smal kanal med en middeldybde på ca. 2 m. Det vand, der strømmer ind i fjorden fra Kattegat, har en salinitet på omkring 27, samtidig med at der er en relativt stor ferskvandstilførsel til fjorden.

Derfor er der en kraftig lagdeling i den dybe indre del, som dårligt kan nedbrydes af vinden. Fornyelsen af det dybe vand i Mariager Fjord sker derfor næsten kun ved tilførsel af vand fra Kattegat. Denne begrænsede blanding og fornyelse af bundvandet medfører, at iltsvind er et tilbagevendende fænomen i fjorden.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Tærskelfjorde.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig