FIGUR 12-13. Stålorm.

.

Stålormen (figur 12-13) findes over næsten hele landet. Den er nogenlunde lige hyppig i områder med lerjord og med sandjord. Den findes især i skov, såvel nåleskov som løvskov, forudsat at der er solbeskinnede steder i nærheden. Desuden findes den i haver og krat, i stengærder, på heder, overdrev og græsarealer. Kort sagt – næsten overalt.

Stålormen er ikke ofte frit fremme. Som regel opholder den sig i skjul, i gange i jorden, eller under sten, blade osv. Hvis den bliver våd og kold, kommer den undertiden frit frem og solbader, f.eks. hvis der er sol efter en kraftig regnbyge. Men ellers nøjes den som regel med at få varme ved at lægge sig under sten og lignende, der varmes op af Solen. Den bedste chance for at finde den har man ved at kigge under sten, fliser og metalplader allersidst på eftermiddagen.

Det er ret almindeligt at finde stålorme i myretuer, måske fordi de her søger varme og skjul. Åbenbart beskytter den tætte skælbeklædning imod myrerne.

Stålormene overvintrer nede i jorden, undertiden mange sammen. De kommer frem fra dvalen i begyndelsen af april. Efter at have solbadet i nogle uger, begynder de at parre sig, især omkring månedsskiftet april/maj. Ikke alle hunner parres hvert år. Ungerne fødes i august-september. Vinterhiet opsøges i begyndelsen af oktober.

De vigtigste fødeemner er regnorme, snegle (med og uden skal), tusindben og insektlarver. Undertiden æder stålorme andre krybdyr, dvs. unger af firben, snoge eller deres egen art.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Stålorm.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig