FIGUR 13-14. Spækhuggerstranding på Manø januar 1995.

.

Spækhuggeren (Orcinus orca) findes i alle verdenshave, både på det åbne hav og langs kysterne. Den forekommer hyppigt i de nordlige dele af Nordsøen og Skagerrak, og flokke eller enkeltindivider har jævnligt været på visit i de indre danske farvande, nogle gange endda helt ind til Østersøen ved Bornholm.

Næst efter kaskelotten er spækhuggeren den danske hvalart, der kan dokumenteres længst tilbage i tiden, nemlig til 1679. Danske spækhuggerstrandinger udviser en stor geografisk spredning og kendes fra næsten alle vore havområder. Der er adskillige fund fra hele den vestjyske kyst. Man har endda kun et mindsteantal, da det formodes, at mange tidligere fund ikke er blevet indberettet. Der er også forbavsende mange meldinger om spækhuggere fra de indre danske farvande. Mange danske fjorde har haft spækhuggere på besøg: Limfjorden i 1723, 1873 og 1996, Mariager Fjord i 1893 og Randers Fjord i 1679 og 1990. Også Isefjord har i flere omgange haft spækhuggere på visit, således i 1768, 1908 og 1918. De fleste dyr blev enten dræbt eller fundet strandet.

Den store hanspækhugger, der i 1861 strandede ved Grenå, hører til „berømthederne“. Da den blev undersøgt, viste det sig, at den havde rester af 14 sæler og 13 marsvin i maven – et ofte citeret eksempel på spækhuggerens glubskhed. En anden berømt spækhugger var „Spække“ fra Randers Fjord, en ung han, der kom bort fra sin flok. Spække kunne entydigt identificeres på grundlag af et hak i bagkanten af rygfinnen og derfor spores tilbage til den norske kyst, hvor den blev født 2-3 år før sit endeligt ved Uggelhuse i august 1990. Den fulgte en båd ind i Randers Havn og kunne herefter ikke lokkes ud i Kattegat igen. Til sidst døde den af en svampeinfektion.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Spækhugger.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig