Lindens bløde, rolige ved har gennem tiden været anvendt til billedskærearbejder, instrumenter, blindtræ i møbler og trælegetøj, men dét marked er nu væk eller helt minimalt.

Linden har som egentlig vedproducent ikke haft større interesse for skovbruget. Kun i Vindeholme Skov på Lolland er lind blevet dyrket målrettet til langt op i 1900-tallet. Der var dels næsten rene lindebevoksninger, som blev drevet i plukhugst med stort aldersspand, og dels blandskove. Her blev også høstet frø og opgravet småplanter til salg i de få år, hvor det var muligt.

Hist og her findes forstlige lindeplantninger, bl.a. fra perioden 1930-1960. De enkelte bevoksninger er sjældent større end én ha. De ligner bøgeplantninger med deres ranke, grå stammer og udtyndes på samme måde. Lind er desuden plantet som skyggende underskov i egeskov for at forhindre vanrisdannelse på stammerne (se Træets form).

På grund af den ringe frøsætning hos lind i Danmark, er der i stor udstrækning anvendt udenlandsk materiale, først og fremmest fra Polen og Rusland. I 1990'erne blev der igangsat indsamling af danske lindekloner med henblik på at sikre en fremtidig frøproduktion fra dansk materiale.

Lind er en robust træart; den tåler frost, og i stærk modsætning til unge bøge bliver dens bark næsten ikke gnavet af mus og mosegrise. Den kan derfor lettere komme igennem på græsklædte arealer. I de senere år er den derfor plantet flere steder som led i skovrejsningen.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Skovbrugets lindeskove.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig