Sandgræsland findes på kalkfattige, grovkornede jorde, som ikke er blevet forsuret. Vegetationen er, som følge af manglen på vand og næring, ret åben med pletter af bart sand. De vigtigste plantearter er særlig tilpasset det tørre og ekstremt næringsfattige miljø, enten ved som sandskæg, sand-star og blåmunke at kunne modstå udtørring, eller ved som de enårige planter tidlig dværgbunke og flipkrave at visne efter en tidlig blomstring og overleve den tørre sommer som frø. Blandt disse tørbundsspecialister optræder også sjældne arter som vår-ærenpris, aks-ærenpris og trefliget ærenpris samt nikkende kobjælde og baltisk svingel (se tabel 5-3).

Naturtypen er ikke så rig på mosser, men hvidlig kortkapsel (Brachythecium albicans) er dog typisk, og den ses ofte sammen med almindelig cypresmos (Hypnum cupressiforme). Vegetationens åbne struktur giver desuden plads til laver, som kun optræder meget sporadisk i de øvrige græslandstyper.

Sandgræsland er heller ikke rigt på svampe, men til gengæld finder man af og til arter, som ikke findes i andre græslandstyper, f.eks. arter af slægterne stilkbovist og skivebold.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Sandgræsland.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig