Almindelig nereis (Nereis diversicolor) er vært for adskillige parasitarter. Nogle, f.eks. gregariner og ciliater i tarmen og ciliater på ydersiden, har ikke værtsskifte og findes i eller på de fleste individer. Måske er ciliaterne i virkeligheden ikke egentlige parasitter, men lever blot i symbiose med ormen.

Den procentdel af nereis, der er inficeret med f.eks. sporer af myxosporidier, larver af ikter og rundorme, er oftest mindre end 1. Almindelig nereis ædes især af fugle, ål, kutlinger og skrubber, og det er i disse, de kønsmodne stadier af parasitterne findes (figur 8-75).

Boks

FIGUR 8-75 (a). Ciliater.

.

FIGUR 8-75 (b). Gregariner, Lecudina findes i tarmen.

.

FIGUR 8-75. Almindelig nereis med nogle af dens parasitter og symbionter, der alle er vist stærkt forstørrede. Ciliater (A) sidder på børsterne og gregariner, Lecudina (B) findes i tarmen. Under nereis ses en spore af en myxosporidie, Ellipsomyxagobii (C) og larver af en ikte, Himasthla (D) og en rundorm, Dichelyne minutus (E), der alle kan findes i børsteormens muskler.

.

FIGUR 8-75 (c). Spore af en myxosporidie, Ellipsomyxagobii.

.

FIGUR 8-75 (d). Larver af en ikte, Himasthla.

.

FIGUR 8-75 (e). Rundorm, Dichelyne minutus.

.
Figur 8-75.
FIGUR 8-75. Almindelig nereis med nogle af dens parasitter og symbionter, der alle er vist stærkt forstørrede. Ciliater (A) sidder på børsterne og gregariner, Lecudina (B) findes i tarmen. Under nereis ses en spore af en myxosporidie, Ellipsomyxagobii (C) og larver af en ikte, Himasthla (D) og en rundorm, Dichelyne minutus (E), der alle kan findes i børsteormens muskler. Tegning: J. Sunesen.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Parasitter hos børsteorme.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig