Snegle er ofte værter for ikter eller trematoder, en gruppe fladorme beslægtet med bændelorme. Almindelig konk er mellemvært for flere arter, der bliver kønsmodne i fisk. Almindelig strandsnegl er især vært for parasitarter, der bliver kønsmodne i fugle.

De fleste, der har spist blåmuslinger, enten friske eller fra dåse, har oplevet at muslingerne knaste mellem tænderne. Hvis skalstumper og sandskorn kan udelukkes, er det sandsynligvis en lille perle, der er dannet omkring en parasit. I dette tilfælde er muslingen mellemvært for en ikte, der burde være endt i en fuglemave. Almindelig strandsnegl er første mellemvært. Hvis blåmuslingen er fra Limfjorden, er der mulighed for at finde blåmuslingens krebsdyrparasit (Mytilicola intestinalis) i dens tarm. Blåmuslingens krebsdyrparasit er en art, der ikke oprindeligt er hjemmehørende i Danmark (Se indførte arter).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Parasitter hos snegle og muslinger.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig