Konkurrence råder, når flere organismer bruger af en ressource, som kun findes i begrænsede mængder. Organismerne kan tilhøre én og samme art, eller det kan være forskellige arter. Ofte vil ét individ hhv. én art lægge beslag på en større del af den begrænsende ressource end de andre individer/arter. Som følge heraf vil de andre blive hæmmet i deres vækst og formering og i sidste ende dø eller forsvinde fra det pågældende levested.

Hos planter er virkninger af konkurrence som regel lettest at iagttage, hvor vand og næringsstoffer er til stede i rigelige mængder, således at lys bliver den begrænsende faktor. Her konkurrerer individerne indbyrdes ved at skygge for hinanden. På velgødede kornmarker eller næringsrig mosebund, hvor vegetationen består af r- eller K-strateger (se Økologiske grupper, livsformsystemer og strategier), ses det umiddelbart, hvorledes nogle individer eller skud er høje og kraftige, mens andre, der er ved at bukke under for konkurrencen om lyset, er små og svage. På næringsfattig bund kan det i naturlig vegetation, som er domineret af langsomtvoksende nøjsomhedsarter, derimod være svært umiddelbart at se virkninger af konkurrence.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Konkurrence.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig