Ligesom hos muslinger og snegle udvikler det befrugtede æg hos børsteormene sig til en trochophorlarve. Hos nogle grupper af børsteorme tager denne larve føde til sig. Den udvikler sig derefter til en „nectochaeta“ – et larvestadium, hvor kroppen er leddelt og har primitive børste bundter (figur 5-45). Disse nectochaetastadier er lette at kende og findes ofte i planktonet.

En række arter, som i deres voksne liv sidder i mudderrør eller i rør dannet af små sandskorn, er allerede i larvestadiet omgivet af et rør (figur 5-46 og 5-47).

Boks

FIGUR 5-47 (a). Almindelige børsteormelarver i danske farvande: En tidlig nectochaeta af en Capitella-art (A). Målestok 0,5 mm.

.

FIGUR 5-47 (b). Almindelige børsteormelarver i danske farvande: Et nyligt metamorfoseret individ af den samme Capitella-art (B). Målestok 0,5 mm.

.

FIGUR 5-47 (c). Almindelige børsteormelarver i danske farvande: Nectochaeta af 2 forskellige spionid-arter (C og D). Målestok 0,5 mm.

.

FIGUR 5-47 (d). Almindelige børsteormelarver i danske farvande: Nectochaeta af spionid-art (D). Målestok 0,5 mm.

.
Figur 5-47.
Almindelige børsteormelarver i danske farvande: En tidlig nectochaeta af en Capitella-art (A), et nyligt metamorfoseret individ af den samme Capitella-art (B) og nectochaeta af 2 forskellige spionid-arter (C og D). Målestok 0,5 mm. Foto: P. Juel Hansen.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Børsteorme.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig