FIGUR 5-54 (a). Årstidvariationen i koncentrationen af meroplankton i det sydlige Kattegat i 1989 er vist med den kraftige sorte kurve. Farvefelterne viser de forskellige gruppers andel heraf. Muslingelarverne dominerer her stort set året rundt.

.

FIGUR 5-54 (b). Årstidsvariationen i holoplanktons biomasse ved Udbyhøj ved mundingen af Randers Fjord i 1994. Også her er den samlede størrelse vist med en kraftig sort kurve og forskellige gruppers andel med farve. I august var biomassen af meroplankton domineret af børsteorme.

.

Bunddyrlarver forekommer ikke jævnt fordelt over året, og de enkelte arter er kun talrige i korte perioder. Muslingelarverne er året rundt de mest talrige i alle danske farvande, men i perioder er snegle- og børsteormelarver også hyppige (figur 5-54).

I Kattegat finder man om sommeren omkring 2-5 musligelarver per liter, selv om antallet kan nå op på 20. Da bunddyrlarverne er omkring 100 gange mindre end f.eks. vandlopper og derfor filtrerer meget mindre vandmængder, spiller de generelt en mindre rolle i det åbne havs stofomsætning end holoplanktonet. Denne situation står i modsætning til mange fjorde, hvor meroplanktonet i perioder om sommeren kan opnå en biomasse, som overgår alle andre dyrs og dermed have stor betydning for stofomsætningen her.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Årstidsvariation i forekomsten af meroplankton.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig