Endnu et problem for dyrene på vaden er risikoen for at blive skyllet væk fra deres levested af tidevandet. Den gravende levevis hos mange af vadens biller må ses som en tilpasning til dette problem. Ydermere har mange af de gravende dyr udviklet yngelpleje, dvs. forskellige former for adfærd, som øger sandsynligheden for, at afkommet overlever. Yngelpleje kan f.eks. bestå i beskyttelse eller fodring af afkommet. I dette tilfælde drejer det sig om at forhindre æg og unger i at blive skyllet bort med tidevandet ved, at de lever i en gang gravet af det voksne insekt.

Som eksempel skal omtales den gravende bille Bledius spectabilis (figur 8-42). Den voksne hun lever sammen med larverne i en gang (figur 8-48A). Larverne æder alger, som hunnen samler ind til dem på overfladen. Men hunnen gør mere end dette. Hovedgangen har en diameter på ca. 6 mm, men en kort snæver gang på 2-3 mm i diameter fører op til overfladen. Forsøg viser, at vandet ikke trænger ned i en gang, der er snævrere end ca. 3 mm pga. overfladespændingen. Ydermere blokerer hunnen den snævre gang med en sandprop under højvandet, hvilket er nødvendigt ved længere vanddækning. Ved lavvande fjerner hunnen igen proppen. Denne adfærd sikrer dels, at larverne ikke drukner, dels at gangen bliver udluftet ved lavvande.

Bledius spectabilis lever på steder, hvor sandet ofte er blåsort af svovljern. Dannelsen af svovljern skyldes bakterier, og da det har en kraftigt reducerende virkning, kan iltmangel let opstå, hvis ikke hunnen som beskrevet ovenfor sørger for at udlufte gangen. Fjerner man hunnen, dør larverne uvægerligt.

Æggene befinder sig i små sidekamre, der står i forbindelse med hovedgangen. De står frit i kamrene, kun fastklæbet på et par sandkorn. Herved får de bedre iltforhold, idet de undgår at komme i berøring med det reducerende sand. Flere andre af de gravende biller har ligeledes yngelpleje (se figur 8-48B og C).

Boks

FIGUR 8-48 (a). Tre gravende biller fra vaden. Tegning a illustrerer Bledius spectabilis, hun med larver og æg i sidekamre.

.

FIGUR 8-48 (b). Hunnen af løbebillen Bembidion pallidipenne, der vogter sin ægklump.

.

FIGUR 8-48 (c). Puppen af Heterocerus flexuosus. Den nederste gang øger iltforsyningen til puppekammeret.

.
FIGUR 8-48. Tre gravende biller fra vaden. A) Bledius spectabilis, hun med larver og æg i sidekamre. B) Hunnen af løbebillen Bembidion pallidipenne, der vogter sin ægklump. C) Puppen af Heterocerus flexuosus. Den nederste gang øger iltforsyningen til puppekammeret. Efter Larsen, 1936, 1950 og 1969.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Yngelpleje.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig