Stor gedehams ved boet i et gammelt spættehul i en gran.

.

En skov rummer en uoverskuelig mængde organismer i et kompliceret samspil, som det er særdeles vanskeligt at overskue. Hvilken funktion har de forskellige aktører egentlig i skoven, og hvordan indgår de i samspil med andre arter? Overskueligheden kan øges ved en stærk forenkling af virkeligheden, hvor skovens organismer inddeles efter næringsvalg og levested. Organismers næringsvalg forstås bedst i en overordnet model, hvor hver enkel organisme placeres i en forenklet fødekæde, som begynder med skovens primærproducenter – dvs. træer og andre planter. Med hensyn til levesteder kan man tilsvarende skabe overblik ved at se skoven som en lagdelt struktur med skovbunden nederst og kronelaget øverst. I dette kapitel beskrives livet i skoven i forhold til disse to overordnede forenklinger.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Skovenes småorganismer og deres samspil.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig