Engelsød på død stamme ved Varde Å i Nørholm Skov.

.

Anemoner under nyudsprungne bøge, grønne mostæpper i dunkle granbevoksninger, lyse birke, krogede gamle ege, mosser og alger på sten og stammer. Planterne er til stede overalt, og de arter, der vokser i skovene, kaldes tilsammen skovens flora. Det er planterne, i særdeleshed træerne, som definerer skoven, skaber dens rumlige strukturer og særlige skovmiljø. Og det er planterne, der med deres evne til at udnytte sollyset som energikilde skaber rammerne og livsgrundlaget for de øvrige organismers liv og samspil i skoven.

Omkring halvdelen af samtlige, naturligt hjemmehørende arter af træer, buske og urter i Danmark er knyttet til skov. Dertil kommer arter, som er knyttet til skovens åbne levesteder, bl.a. søer, vandløb og moser. Selv om en del arter gennem årene er forsvundet eller blevet meget sjældne, har artsantallet i Danmark set under et været stadig stigende. Figur 5-1 viser udviklingen i antallet af træer og buske. Artssammensætningen i skovene har altid undergået forandringer som følge af klimatiske ændringer og indvandring eller tilkomst og spredning af nye arter herunder mange, som er indslæbt eller indført til have-, land- og skovbrug. Og der kommer stadig nye arter til, både ved egen kraft som f.eks. nordiske nåleskovsarter som linnæa og arter af vintergrøn og ved menneskets hjælp. Nogle af de indførte eller indslæbte arter har vist sig så problematiske, at de betegnes invasive. De er så konkurrencedygtige og så voldsomt spredende, at de fortrænger naturligt plante- og dyreliv. Det er f.eks. arter, som på hjemstedet spiller en underordnet og stilfærdig rolle, men som under nye klima- og konkurrenceforhold pludselig får mulighed for at udvikle sig eksplosivt. I skovene er der især problemer med glansbladet hæg, bærmispel, bjerg-fyr og stedvist contorta-fyr, sitka-gran og ahorn. Klimaændringer kan i fremtiden føre til, at flere arter bliver problematiske, f.eks. robinie, der er invasiv i Mellemeuropa, og tornblad og arter af rhododendron, der er et kæmpestort problem på sur bund i Irland og Storbritannien.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Skovenes planteliv.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig