Skoven er en naturtype, men det er længe siden, at den har været overladt til naturen alene. Vi mennesker har næsten lige siden, vi tog landet i besiddelse efter istiden og her mødte skoven, haft hensigter med den (kapitlet Skovenes historie). Disse hensigter har kort fortalt drejet sig om udbytte: praktisk-økonomisk udbytte og æstetisk-socialt udbytte. Efterhånden er de blevet nedfældet i formålsbeskrivelser, love og regler, hvori det også mere eller mindre præcist er beskrevet, hvilke tiltag der skulle til for at opfylde hensigterne. Det er disse tiltag, man samlet set kalder forvaltning.

Forvaltningen begynder med udformning af love og planer. Næste skridt består i den praktiske udførelse af de planlagte tiltag: drift og naturbeskyttelse. For at kunne beslutte, hvilke tiltag der skal gennemføres, bliver man nødt til at holde øje med skovens tilstand; det er det, man kalder overvågning.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Skovenes forvaltning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig