FIGUR 5-71. De 414 skovarters fordeling på rødlistekategorier (forsvundet, akut truet, sårbar og sjælden) samt de ikke truede arter.

.

FIGUR 5-72. Antallet af naturligt forekommende arter i Danmark fordelt efter naturtype på ikke-truede (grønne søjler) og rødlistede arter (røde søjler). Da flere af arterne vokser i flere naturtyper, vil summen overstige det samlede antal på 1000 naturligt forekommende arter.

.

Skovbundsplanternes status, 216 arter af karplanter er medtaget på Rødliste 1997 i kategorierne forsvundet eller muligvis forsvundet, akut truet, sårbar eller sjælden (figur 5-71). 56 af disse arter vokser i tilknytning til skov og udgør 14 % af det samlede antal skovarter. Så selv om skovarterne er den største gruppe af naturligt forekommende arter, er det ikke ensbetydende med, at det også er blandt disse, at det højeste antal rødlistede arter findes (figur 5-72).

Omkring 30 % af de rødlistede skovarter er enten akut truede eller sårbare, mens lidt over 10 % er forsvundet og har for flertallets vedkommende været det i over 50 år (hvas klokke, tysk visse og hørbladet nålebæger). Ingen af disse arter er sjældne i landene omkring Danmark.

Hovedparten af de rødlistede skovarter udgøres af sjældne arter, hvis sjældenhed først og fremmest skyldes mangel på egnede voksesteder i de danske skove, f.eks. klippesprækker, hvor eksempelvis sort radeløv kan vokse. Mange af de rødlistede skovarter vokser i øvrigt på steder i skove, hvor der førhen har været mere lysåbent, end der er i dag. Dette kan bl.a. skyldes ændringer af driftsformerne i skoven, hvor områder med stævning, plukhugst og skovengsdrift er faldet drastisk. Et andet vigtigt voksested er naturskovslommerne, hvor der er lang skovkontinuitet med ringe eller ingen menneskelige forstyrrelser.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Skovbundsplanternes status.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig