Det udstrømmende vand fra Østersøen bevæger sig både øst og vest om Læsø op i Skagerrak. Nord for Læsø samles det udstrømmende vand over mod den svenske kyst, hvorfra det fortsætter langs kysten mod Norge. Noget af dette vand recirkulerer i selve Skagerrak og resten fortsætter i den norske kyststrøm, som strømmer videre op langs den norske vestkyst.

I Skagerrak findes der vanddybder på mere end 700 m. Nordsøen har de laveste dybder på omkring 30-40 m i den sydlige del, og dybder på op til flere hundrede meter i den nordlige del mellem Nordengland og Norge. Videre mod nordvest møder Nordsøen Atlanterhavet, og i overgangszonen hen over kontinentalskrænten stiger vanddybden til mere end 3 km’s dybde. Nordsøen befinder sig dermed mellem det åbne ocean og kystzonen.

Middelstrømningen i Nordsøen er generelt svag, men der kan dannes relativt kraftige strømme i forbindelse med de atmosfæriske lavtryk, der jævnligt passerer hen over området, og tidevandet giver også en betydelig tidsligt varierende strømning.

Udledning af ferskvand og næringssalte fra floder, især fra Rhinen, Elben og Weser, påvirker forholdene i den sydlige del af Nordsøen og tæt ved den jyske vestkyst. Vand fra disse floder transporteres nordpå af Jyllandsstrømmen, som befinder sig i et 20-40 km bredt bælte inde langs den jyske vestkyst. I nogle tilfælde får denne transport også betydning for forholdene i de indre danske farvande, da vandet fra Jyllandsstrømmen kan trænge helt ind i Kattegat.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Skagerrak og Nordsøen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig