FIGUR 12-93. Sankt Petersfisk.

.

Blandt de arter, der uregelmæssigt gæster os, kommer de fleste som tidligere nævnt fra sydlige, varme farvande. Egentlige bundfisk er oftest standfisk, og der er derfor ikke så mange eksotiske gæster blandt dem.

Vores fauna er ikke statisk. Nogle arter, der tidligere kunne omfattes af betegnelsen „sjældne gæster“, har nu etableret faste bestande i danske farvande. Det gælder f.eks. multen (Se Strandzonen). Omvendt er andre arter, der tidligere optrådte regelmæssigt i vores farvande, blevet til sjældne gæster inden for de sidste 50 år. Dette gælder tunfisken, og i dette tilfælde beror det sikkert på overfiskning uden for vores farvande. Klimaændringer fører til, at arters udbredelsesområder forskydes.

Hvis de sidste ti års tendens til et varmere klima fortsætter, kan man forvente, at andre sydlige arter som f.eks. ansjos og rød mulle etablerer sig fast i vores farvande. Andre forhold, der kan føre til ændringer af vores fiskefauna, kan være introduktion af eksotiske arter (se Indførte arter).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Sjældne gæster.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig