Denne sjældne gæst er let genkendelig med sin skiveformede, sammentrykte krop med en rund, sort plet omgivet af en hvid ring (figur 12-93). Pletten er placeret umiddelbart bag brystfinnerne. Sankt Petersfisk fra danske farvande er normalt kun 25-30 cm lange, men kan blive op til 70 cm og veje 8 kg.

Fisken fik angiveligt sine to sorte pletter, da fiskernes skytshelgen, Sankt Peter, tog om den med sine fingre for at trække en guldmønt ud af dens mund. Rygfinnen er også let genkendelig, idet der kun er finnehud imellem den inderste del af de lange finnestråler. Den yderste del af finnen består af trådlignende finnestråler uden at være indbyrdes forbundet med hud. Sankt Petersfisk har en stor mund og er en rovfisk, der lever af andre fisk.

Den findes i farvandene nær kysten i området fra Norge til Sydafrika. Den ses oftest i Skagerrak og det nordlige Kattegat, men er fanget helt ned i Øresund.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Sankt Petersfisk, Zeus faber.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig