Nogle infauna-arter lever af usorteret bundmateriale – bl.a. børsteormen almindelig ophelia (Ophelia borealis), der fylder tarmen med sand, og fed børsteorm (Polyphysia crassa), der fylder tarmen med mudder. Også nøddemuslinger og svanehalsmuslinger (tilhører hhv. slægterne Nucula og Nuculana), der lever overfladisk i mudderholdig bund, æder sedimentet direkte (figur 8-17, 8-18).

Andre dyr er i stand til at sortere bundmaterialet, så kun det mest næringsholdige indtages. Denne næringsrige del, der består af rester af planktonorganismer og deres fækalier, kaldes detritus, og dyrene kaldes derfor også detritusædere. Det er især bakterierne på overfladen af detrituspartikler, som fordøjes. Dette gælder bl.a. mange af blødbundens børsteorme, der udvælger fødepartikler med deres lange tentakler.

Endelig findes der dyr, som både æder sorteret og usorteret sediment. Til denne gruppe hører almindelig sømus (Echinocardium cordatum), der lever nedgravet i bunden. Den æder overvejende usorteret bundmateriale, men kan supplere føden med detritus og smådyr fra sedimentets overflade (figur 8-21, 8-23).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Sedimentædere.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig