FIGUR 7-9. Antallet af makroalge-arter i danske havområder falder med lavere saltholdighed. Få makroalger vokser ved saltholdigheder under 10 ‰.

.

Tegningen viser bølget priktunge i sin normale båndformede udgave voksende på et ålegræsblad.

.

Fotografiet viser bølget priktunge i den reducerede form med énradede tråde og sidestillede, gulerodsformede sporangier. Denne økotype optræder i områder med lav saltholdighed.

.

Saltholdigheden er afgørende for bundvegetationens udbredelse og for antallet af arter. De forskellige makroalger har nemlig meget forskellig evne til at tilpasse sig lav eller varierende saltholdighed. Antallet af makroalgearter falder således markant med faldende saltholdighed. Helt inde i bunden af fjordene kan saltholdigheden være under 5 ‰, og her mødes nogle få meget tolerante marine makroalger med de grønalger fra ferskvand, der tåler moderat saltpåvirkning (figur 7-9).

Det kræver et betydeligt fysiologisk beredskab at kunne opretholde saltbalancen i planten under lav eller skiftende saltholdighed. Algernes kønsceller synes især at være følsomme over for ændringer i saltholdigheden. F.eks. mister de hanlige kønsceller hos blæretang både en del af bevægeligheden og orienteringsevnen ved lav saltholdighed, og befrugtningen af ægcellerne mislykkes. En del rødalger kan klare dette problem ved ukønnet formering, hvis de vokser i områder med lav saltholdighed. Den løsning kan brunalgerne derimod ikke ty til, for de skal have kønnet formering for at opretholde bestanden. Det er baggrunden for, at rødalger hyppigere optræder i områder med lav eller skiftende saltholdighed end brunalger.

Mange af de arter, der har tilpasset sig lav saltholdighed, har gjort det ved at udvikle særlige økotyper, der er genetisk forskellige fra saltvandstyperne (boks 7-5). Individer fra de indre dele af fjordene tåler lav saltholdighed og vokser ikke særligt godt ved høj saltholdighed, mens det omvendte gælder for samme art indsamlet fra områder med høj saltholdighed. Atter andre arter ændrer størrelse og udseende med faldende saltholdighed. I flere tilfælde har man troet, at der har været tale om forskellige arter, men dyrkningsforsøg har efterfølgende vist, at det faktisk har været samme art.

Afsnittet fortsætter efter boksen.

Boks

Palmetang.

.
Palmetang

Afsnit fortsætter her.

Mens en del makroalger udelukkende findes i den salte Nordsø og de nordlige dele af Kattegat, kan andre arter trænge længere ind i Kattegat og i fjordene ved at ændre dybdeudbredelse med aftagende saltholdighed. Den store brunalge, palmetang (Laminaria hyperborea), har sin indergrænse i Kattegat, mens dens nære slægtning, sukkertang (L. saccharina), er udbredt helt ind til Bornholm. Men sukkertang vokser, ligesom andre saltkrævende arter, dybere og dybere for at finde tilstrækkelig høj saltholdighed. I det nordlige Kattegat findes arten helt op til havoverfladen, mens den ved Bornholm er henvist til 15-20 m’s dybde.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Saltholdighed.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig