Mange af byens planter hører til kategorien ruderatplanter, dvs. plantearter der forekommer ved bebyggelse, vejkanter, grusgrave og agerjord. Ordet ruderat stammer fra latin, ruderis, som betyder grus, ruin. En ruderat er derfor en rydning, tomt eller byggeplads. Ruderatplanter er ofte en- eller toårige arter, der er kendetegnet ved at vokse hurtigt, være i stand til at bestøve sig selv og producere mange frø, der modnes og spredes hurtigt. Disse egenskaber gør ruderatplanterne i stand til at producere meget afkom i et miljø, som hurtigt kan ændres på grund af voldsomme forstyrrelser som opdyrkning, intensiv færdsel og drift. At være en ruderatplante kan ses som en overlevelsesstrategi – en specialisering til at udnytte voksesteder, hvor der kun en gang imellem er mange ressourcer til rådighed. Eksempler er ager-sennep, blød hejre, enårig rapgræs, kirtelkortstråle, klæbrig brandbæger, vej-pileurt og snerle-pileurt (figur 10-2).

Antallet af ruderatarter i byen kan være stort. På en københavnsk byggeplads, hvor muldjorden blev fjernet, voksede der på det 700 m2 store areal med blotlagt råjord 87 forskellige plantearter frem inden for et år – det vidner om den mangfoldighed af planter, der kan rummes på så få kvadratmeter. På byggepladsen blev der registreret typiske tørbunds- og vejkantsplanter som enårig rapgræs, almindelig rapgræs, rød arve, hvidmelet gåsefod, almindelig fuglegræs, almindelig brandbæger, almindelig vinterkarse, ager-kål, ager-padderok, fersken-pileurt, gærdevalmue, rød tvetand og lav ranunkel.

Boks

FIGUR 10-2 (a). Den flerårige plante gederams, der oftest ses i skove og markskel.

.

FIGUR 10-2 (b). Den indslæbte enårige plante snerle-pileurt vokser her frem mellem jernbanesveller og ral på jernbaneterrænet ved Storebæltsfærgerne i Nyborg.

.
FIGUR 10-2. A) Den flerårige plante gederams, der oftest ses i skove og markskel. B) Den indslæbte enårige plante snerle-pileurt vokser her frem mellem jernbanesveller og ral på jernbaneterrænet ved Storebæltsfærgerne i Nyborg. Foto: N.-H. Jørgensen.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Ruderatplanterne.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig