I de fleste askedominerede skove sker omsætningen af de døde blade inden for et år. Det er så hurtigt, at der sjældent dannes noget førnelag, der kan hæmme en jordbundsflora af urter og mosser. Derfor er der ofte en veludviklet urteflora med arter, der dels også træffes i ellesumpen, dels fugtigmuldsarter fra den lidt højere bund. Som karakteristiske arter fra mange askedominerede skove kan nævnes humle, stor nælde, lav ranunkel, gul anemone, hulrodet lærkespore, vorterod, fladkravet kodriver, druemunke, bingelurt, firblad, stor konval, ægbladet fliglæbe, tyndakset gøgeurt og skov-gøgelilje samt skov-star og mosebunke.

Sommerfloraen kan dog på dræningspræget, næringsrig bund være temmelig artsfattig og domineret af meterhøj stor nælde, burre-snerre og skvalderkål. Andre steder kan en tæt underskov af hassel eller ahorn og bøg medføre, at skyggen om sommeren bliver for stærk til en sammenhængende urtevegetation. Der vil arter af jordlevende mosser ofte være fremtrædende. I de fugtige askeskove findes ofte en artsrig mosflora med flere store og højt forgrenede arter, bl.a. stribet og stor næbmos og prydbregnemos. Askens næringsrige, basiske bark giver levested til mange arter af både mosser og laver.

Ask har i modsætning til de fleste andre danske skovtræer ikke ektomykorrhiza og askedominerede skove er bl.a. af denne grund ofte ret fattige på hatsvampe.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Plante- og svampeliv.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig