FIGUR 16-10 (a). Plettet askebarkbille (Hylesinus fraxini).

.

FIGUR 16-10 (b). Plettet askebarkbilles (Hylesinus fraxini) gange under barken på en død ask. Den brede, vandrette gang er modergangen, hvor æggene blev lagt og larverne gnavede sig videre ud fra,

.

Askeskovens lysåbenhed og næringsrige, frodige fugtighed giver levested for mange dyr. Navnlig er forholdene gode for skalbærende snegle, der dels får kalk nok til huset, dels kan ernære sig af brændenælder og nærings- og bakterierige formuldende blade og belægninger. Ja, askeskov er formodentlig det mest artsrige levested for skalbærende landsnegle overhovedet. Hovedparten af de ca. 73 arter, der træffes i skov, kan findes i tilknytning til ask og askedomineret skov.

Asken har flere biller knyttet til sig. Den almindeligste er plettet askebarkbille, der også anses for at være løvskovens almindeligste barkbille (figur 16-10). Hunnen lægger sine æg i en karakteristisk, to-armet modergang i barken på døde grene og stammer af ask. De voksne, 2,5-4 mm lange biller laver ernæringsgnav og overvintrer i barken på levende træer og danner derved nogle karakteristiske, sorte “askeroser”.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Dyreliv.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig