Organismerne i havbunden varierer i længde over ca. 6 størrelsesordener fra de mindste bakterier, der er mindre end en tusindedel millimeter, til flere cm store dyr. Det er ikke overraskende, at der lokalt er mange flere små end store organismer, men det er slående, at de enkelte størrelsesgrupper vejer nogenlunde lige meget.

Vægten af hhv bakterier, protozoer, meiofauna og makrofauna per m2 havbund er altså groft taget af samme størrelsesorden.

Da små organismer vokser betydeligt hurtigere end store organismer, omsætter de små organismer derfor også mere organisk stof end de store. Eksempelvis kan bakterier under optimale betingelser fordoble deres biomasse i løbet af cirka 1 time, mens det kan tage måneder eller år for makrofaunaen. Bakterierne er således overordentlig vigtige for omsætningen af organisk stof i havbunden.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Organismernes størrelse og mængde.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig