FIGUR 18-10. Havspejlsstigningen ved Esbjerg gennem de sidste ca. 100 år. Det ses tydeligt, hvordan stigningen er accelereret fra 1980 til 2000. Det 19-års glidende gennemsnit fremkommer ved, at man hele tiden tager gennemsnittet af det pågældende år + de 18 foregående år. På den måde får man tendensen i punktsværmen tydeligere frem.

.

Vandstanden har været stigende ved Esbjerg gennem de seneste 100 år (figur 18-10). Denne stigning er blevet gradvist stærkere, og ser man på den gennemsnitlige stigning i perioden 1973-1997, er den helt oppe på 4,2 mm per år. Da den gennemsnitlige tilvækst på Skallingmarsken i gennemsnit er 2,5 mm per år, kan det ikke udelukkes, at marsken langsomt vil blive mere vandlidende.

Hvis den kraftige havspejlsstigning, der formodes at være et resultat af den globale opvarmning, fortsætter uden en lige så kraftig nydannelse af marsk, kan det udgøre en trussel mod hele området. Truslen modvirkes af, at marskdannelsen som tidligere nævnt er kraftigt påvirket af den biologiske aktivitet på vadefladerne. En stigende temperatur vil nemlig føre til større algevækst og stabilisering af mudderfladerne. Kommer der samtidig lavere temperatur om vinteren bliver situationen næsten helt uoverskuelig, for det kan føre til større isdannelse inde i Vadehavet. Dette kan medføre større dødelighed for blåmuslinger og øget erosion pga. drivende isflager.

Endnu er der dog ikke tegn på, at Skallingmarsken er under erosion, bl.a. fordi aflejringen helt tæt på vadehavet er helt op til 7-8 mm per år. Dette viser, hvor vanskeligt det er at lave prognoser for lavtliggende kystområders stabilitet i fremtiden. Men også hvor vigtigt det er at studere de naturlige processers reaktion på et ændret klima og havspejl, så man kan lægge planer for den fremtidige udnyttelse og beskyttelse af området.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Marskens stabilitet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig