Hvad er et mønster? De fleste ville på dette spørgsmål lade tankerne gå til et stykke stof, som ikke er helt ensfarvet. Det kan have et mønster, som man opfatter som ternet, stribet, blomstret eller noget helt fjerde. Det er vigtigt at erkende, at mønstret ikke består af den enkelte tern, stribe, eller blomst, men i at disse detaljer gentages, så der opstår et helhedsbillede.

Inden for naturvidenskaben kan man tale om et mønster som en gentagelse af nogle detaljer, som giver anledning til en forventning om, hvorledes den næste detalje vil se ud. Et mønster kan altså erkendes, når der er lovmæssighed i, hvorledes gentagne, uafhængige iagttagelser falder ud. Faktisk er en af drivkræfterne bag videnskab netop at opfatte og forklare mønstre, og at bruge den opnåede viden om mønstrene til at generalisere eller forudsige detaljernes opførsel. I denne bog bruger vi begrebet mønster til at sætte dyrs, planters og økosystemers variation i tid og rum i det åbne land ind i en økologisk ramme.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Mønstre i det åbne land.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig