FIGUR 6-16. Udvikling i artstætheden (antal arter pr. m2) af mosser og laver med eller uden ekstensiv kvæggræsning i hede på Mols Bjerge.

.

Laverne er et karakteristisk indslag i hedens vegetation. På den almindelige, tørre hede er det især rensdyrlav og nogle få arter af bægerlaver, der er hyppige. Men hvor heden er påvirket af erosion, græsning eller slid fra færdsel, skabes der småbiotoper i form af vindbrud. Her vokser der et væld af lavarter, ofte sammen med sandskæg. De er pionerarterne, som med tiden vil binde det flyvende sand, så jordbunden bliver stabil.

Gennem de seneste 100 år er de tidligere så udbredte lavflader dog blevet sjældnere. På Nørholm Hede viser vegetationsudviklingen, at laverne på den tørre hede forsvinder meget tidligt, efter at græsning eller anden udnyttelse af hedearealerne er stoppet.

Græsningen åbner vegetationen og forskyder konkurrenceforholdet mellem de skyggende planter og laverne. Desuden skaber kreaturgræsning vindbrud, ved at vegetationsfladen brydes ved oprykning af planter eller på grund af tramp. Græsning synes derfor at være en vigtig forudsætning for de tidligere så rige lavforekomster. På Kongenshus Hede har let græsning med Herefordkvæg genskabt mange lavflader. Også i Mols Bjerge er der pga. græsning sket en markant stigning i antallet af lavarter og den del af arealet, de dækker (figur 6-16).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Laver.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig