FIGUR 4-13. Karbonatsystemet i havvand. Teksten giver en nærmere forklaring.

.

Som nævnt ovenfor skal planktonalger bruge uorganisk kulstof i deres fotosyntese. De kan ikke som landplanterne tage det fra luften, men må i stedet søge det i vandet. Heldigvis indeholder havvand store mængder uorganisk kulstof i form af opløst CO2, bikarbonat (HCO3) og karbonat (CO32-). Ved pH 8, som er havvandets normale pH, findes det meste uorganiske kulstof som bikarbonat, og kun godt 1 % findes som opløst CO2. Heldigvis kan planktonalgerne optage både HCO3- og CO2 ved deres fotosyntese.

Havvandets CO2 står i forbindelse med luftens CO2 så havet enten optager eller afgiver CO2 til luften, afhængigt af om omsætningen i havet skaber et underskud eller et overskud af CO2.

Derved medvirker luften til at opretholde en forholdsvis konstant koncentration af uorganisk kulstof i havvand (figur 4-13). Dog er det sådan, at udvekslingen er ret dårlig, når det er vindstille, mens den er mere effektiv, når det blæser kraftigt.

Bikarbonatens konstante dannelse og omdannelse er i øvrigt også meget vigtig for opretholdelse af havvandets surhedsgrad. Kun hvis algerne forbruger så meget CO2, at tilførslen fra luften ikke kan følge med, stiger pH så vandet bliver mere basisk. Det kan f.eks. ske om sommeren i beskyttede fjorde og brakvandssøer, som typisk har en højere algemængde og desuden en dårligere udveksling mellem luften og havvandet. Et ekstremt eksempel er Mariager Fjord (figur 4-14A). Her stiger pH hyppigt til over 9 og i enkelte tilfælde til over 9,5, hvilket er stærkt basisk. Dette har en betydelig virkning på artssammensætningen, idet mange algearter ikke kan gro ved pH over 9. Er pH over 9,5 vil kun få arter kunne klare sig (figur 4-14B).

Boks

FIGUR 4-14 (a). pH og planktonalger. Årstidsvariation i vandets pH (surhedsgrad) i Mariager Fjord i perioden 1990-1999. Om sommeren stiger pH pga. algernes fotosyntese. Den fede kurve angiver medianværdier (mellemste værdi), mens de tynde kurver viser henholdsvis maksimum og minimum.

.

FIGUR 4-14 (b). pH og planktonalger. Antallet af udvalgte planktonalgers evne til at gro med maksimal væksthastighed (blå søjler), eller blot være i stand til at vokse (grønne søjler) ved forskellige pH-værdier. Mens langt de fleste alger kan vokse ved pH 8,8, kan kun meget få vokse med maksimal hastighed ved denne pH. Det betyder, at de høje pH-værdier, som findes i overfladevandet i Mariager Fjord om sommeren, har indflydelse på, hvilke alger der dominerer.

.

FIGUR 4-14. pH og planktonalger. A) Årstidsvariation i vandets pH (surhedsgrad) i Mariager Fjord i perioden 1990-1999. Om sommeren stiger pH pga. algernes fotosyntese. Den fede kurve angiver medianværdier (mellemste værdi), mens de tynde kurver viser henholdsvis maksimum og minimum. B) Antallet af udvalgte planktonalgers evne til at gro med maksimal væksthastighed (blå søjler), eller blot være i stand til at vokse (grønne søjler) ved forskellige pH-værdier. Mens langt de fleste alger kan vokse ved pH 8,8, kan kun meget få vokse med maksimal hastighed ved denne pH. Det betyder, at de høje pH-værdier, som findes i overfladevandet i Mariager Fjord om sommeren, har indflydelse på, hvilke alger der dominerer. Jørgen Strunge efter Hansen, 2002.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Kulstof og surhedsgrad.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig