FIGUR 9-32. Vi har flere husdyr end nogen sinde tidligere. Men langt de fleste danske husdyr står nu på stald, og hele gødningsklatter som denne kan være sjældne i mange egne. Her ses møgfluer i færd med fouragering og æglægning på helt frisk gødning. Det er en rig ressource, men kampen om at komme først er hård.

.

Både før og efter etableringen af en afgrøde bliver der udbragt gødning, som derfor er en del af smådyrenes levevilkår. I økologisk jordbrug vil „gødningen“ ofte være nedpløjet kløvergræs, evt. sammen med husdyrgødning.

I konventionelle afgrøder drejer det sig derimod almindeligvis om ren kunstgødning eller kunstgødning sammen med husdyrgødning, ofte gylle. Irske undersøgelser har vist, at enkelte insektgrupper – især små rovbiller – var hyppigere i marker med husdyrgødning, men ellers kunne man ikke blandt insekterne konstatere forskel på, om der var gødsket med organisk gødning eller kunstgødning. Gødskningen – og især indholdet af omsætteligt, næringsrigt organisk materiale – har derimod stor betydning for jordbundsdyrene, f.eks. orm og mikrofauna.

I Danmark er udbringning af fast husdyrgødning (møg) blevet ualmindelig, mens især svinegylle er blevet meget udbredt. Lige efter gyllespredning vil man ofte kunne se store mængder af de store grøn-gul-brune og hårede møgfluer, Scatophagidae, som sammen med mange andre insekter tiltrækkes af lugten. Det er dog „falsk alarm“, for ekskrementer i form af gylle er ikke et egnet levested for den artsrige gødningsfauna, der ud over møgfluer også tæller mange andre fluer, gødningsbiller, stumpbiller og mange rovbiller. I dag er rigtige gødningsklatter – den specielle mikrohabitat for gødningsfaunaen – i mange egne indskrænket til de få og spredte græsningsarealer, hvor større husdyr endnu går frit (figur 9-32). Se også kapitlet Græslandet.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Gødskningens betydning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig