Ferske vande rummer mange hovedgrupper af organismer set i forhold til, at deres samlede areal er ca. 100 gange mindre end landjordens og 300 gange mindre end havets. Ferskvand rummer f.eks. 14 forskellige rækker (phyla) af dyr sammenlignet med havets 28 og landjordens 11 (tabel 22-3). Antallet af rækker med organismer, der udfører fotosyntese, er endda større i ferskvand end i både havet og på landjorden.

Rige/Kingdom Havet Ferskvand Landjorden
Bakterier 9 13 11
Protister 22 22 15
Dyr 36 17 14
Svampe 1 3 3
Planter 1 8 15
Samlet 69 63 58
Tabel 22-3. Antal hovedgrupper af organismer (rækker, phyla) i havet, i ferskvand og på landjorden. I havet er der især mange dyrerækker, på land mange planterækker, mens ferskvand har mange rækker til fælles med de to.

Blandt undergrupper af organismer kan nævnes fisk. I ferskvand er det en meget artsrig gruppe med omkring 10.000 kendte arter, mens der i det meget større og dybere hav er omkring 15.000 fiskearter. I snit er der én fiskeart pr. 15 km3 ferskvand, men blot en fiskeart pr. 100.000 km3 havvand. En forklaring kan være, at der i havet er kontinuerlige forbindelser mellem områderne, så der kan udveksles gener mellem bestandene, hvilket dæmper artsdannelsen. De ferske vande er derimod opsplittede, og det giver mulighed for udvikling af selvstændige arter i afgrænsede søer og flodsystemer. Omvendt eksisterer søer i kortere tid end havområder, fordi de hurtigere fyldes op med partikler fra land, end havet gør, og det trækker i den modsatte retning. Desuden forsvinder søer i kolde og tempererede egne under tykke iskapper med ca. 200.000 års mellemrum pga. istider, men alligevel kan de altså opretholde den store variation af fisk.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Ferskvands biodiversitet sammenlignet med havets og landjordens.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig