Elleskovens fremtid

De fleste våde ellesumpe er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, så her må tilstanden ikke ændres. I praksis er det dog fortsat tilladt at foretage stævning af træerne, ligesom eksisterende grøfter kan vedligeholdes. Desuden hører en del af ellesumpspektret ind under habitatskovtypen “elle- og askeskove ved vandløb, søer og væld”, der er en såkaldt “prioriteret” habitatnaturtype, dvs. en naturtype, som Danmark har forpligtet sig til at passe særlig godt på.

Med omlægningen af driften i statsskovene og tilskudsordninger i de private skove tegner arealet med sumpskov til at stige i 2000-tallet. Mange områder med ellesump og anden vådbundsblandskov er siden 1990'erne blevet udlagt som urørt skov. I flere urørte skove med ask og bøg, hvor grøfterne er blevet lukket og vandstanden genoprettet, ser man disse bevoksninger dø – og rød-ellen så sig ind under de døde træer.

I fremtiden vil klimaændringer og havspejlsstigning formodentlig udvikle landet som helhed i den våde retning, så måske vil ellesumpen igen opleve ekspansion på trods af omfattende dræning i det seneste århundrede.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Elleskovens fremtid.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig