FIGUR 7-56. Sandgraveren Broscus cephalotes er et rovdyr, men må selv forsvare sig mod andre rovdyr, bl.a. ved at spille død.

.

FIGUR 7-57. Snudebillen Cleonus fasciatus’ maddikelarver lever beskyttet i en galle på roden af strandmælde.

.

A. Ti tanglopper holdes i et terrarium ved konstant svagt lys. Deres aktivitet registreres af en fotocelle og udtrykkes ved det antal gange, dyrene passerer forbi fotocellen. Registreringer over fire døgn viser, at dyrene er aktive på omtrent det normale tidspunkt, men at aktivitetsperioden er lidt forsinket hver dag.

.

B. Hvis tanglopper anbringes i en rund arena uden anden information end solens stilling, vil de gå i den korrekte retning mod strandkanten. Kystlinjens orientering på den strand, hvor tanglopperne blev fanget er tegnet ind. I alt 96 tanglopper blev ved forsøgets begyndelse sat på arenaens midte. Stregernes længde angiver den andel af dyrene, der gik i den pågældende retning.

.

Højere oppe på stranden er der nok mange dyr, men kun få arter. De fleste ser man ikke, fordi de er nataktive eller lever nedgravet i sandet. Tanglopper kan således være meget talrige, men er mest fremme om natten (se boks 7-4). Den store løbebille sandgraveren, Broscus cephalotes, er ligeledes aktiv om natten, hvor den jager tanglopper på stranden og insekter i klitterne. Den kan løbe flere hundrede meter på en nat og ligger nedgravet i sandet om dagen, ofte under brædder eller sten (figur 7-56). På den højere del af stranden øges antallet af højere planter, især arter tilhørende salturtfamilien. En række insekter er knyttet til disse planter, hvoraf et eksempel er vist i figur 7-57.

På stranden aftager vandindholdet i sandet med afstanden fra havet, men selv små højdeforskelle kan give store forskelle i vandindholdet og dyrelivet. I fugtige lavninger på stranden findes en speciel fauna, hvis fødegrundlag er mikroskopiske alger, der giver sandet en grønlig farvetone. Algerne ædes af den lille rovbille Bledius arenarius, som lever i lodrette gange i sandet.

Billernes tilstedeværelse kan erkendes ved de små hobe af sand, som de kaster op på overfladen. Arten findes kun, hvor vandindholdet i sandet er 10-15 %. Hvis fugtigheden er højere, bliver iltindholdet for lille for billerne, selv om der stadig er mange alger. En del andre biller hører også til i dette samfund, bl.a. løbebiller af slægten Dyschirius, der jager Bledius (figur 7-64). De voksne fluer og deres larver af arten Scatella stagnalis lever også af algerne, ligesom en lille sortblå springhale, Hypogastrura viatica.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Dyrene på den åbne sandstrand.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig