FIGUR 13-16. Levende stranding af en døgling i juli 2000 nær Lynæs i Isefjord. Ved en vellykket redningsaktion blev dyret gelejdet ud i Kattegat, hvor den forsvandt.

.

Døglingen (Hyperoodon ampullatus) lever ligesom almindelig næbhval udelukkende i Nordatlanten, og som denne kommer den sandsynligvis ind i vore farvande med havstrømme. Der er i alt dokumenteret 11 fund af 18 dyr, heraf fire fund på hver et enkelt dyr stammer fra Nordsø- og Skagerrakkysterne.

Forekomst i de indre danske farvande kan dokumenteres helt tilbage til 1785, da et dyr forvildede sig ind i Odense Fjord. I efteråret 1860 kom en mindre flok døglinger ind i de indre danske farvande, og af disse enten strandede eller nedlagdes fire. Seneste fund (2000) af denne art var en levende stranding ved Lynæs i Isefjord (figur 13-16). Dette dyr undgik ved hurtig og resolut hjælp at omkomme på stranden.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Døgling.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig