FIGUR 5-53 (a). Bunddyrlarver fotograferet i mikroskop: slangestjernen Ophiura albida. Målestok 0,5 mm.

.

FIGUR 5-53 (b). Bunddyrlarver fotograferet i mikroskop: hindemosdyret Membranipora membranacea. Målestok 0,5 mm.

.

FIGUR 5-53 (c). Bunddyrlarver fotograferet i mikroskop: phoroniden Phoronis muelleri. Målestok 0,5 mm.

.

Foruden de ovennævnte grupper finder man af og til larver fra andre mindre grupper i plankton (figur 5-52 og 5-53). Det kan dreje sig om larver af slimbændler (Nemertinea), de såkaldte pilidiumlarver. Det kan også være larver af nogle særegne dyr kaldet lophophorater. Til denne gruppe hører mosdyr, som lever fasthæftet på sten og tang. Almindelige mosdyrarter er Electra pilosa og Membranipora membranacea. Deres gennemsigtige larver er besat med et bånd af cilier, som benyttes til både bevægelse og fødeoptagelse. Til lophophoraterne hører også de små ormelignende phoronider, som har nogle ejendommelige gennemsigtige larver med ciliebånd og udvækster. Phoronidearter af slægten Phoronis forekommer regelmæssigt i planktonprøver.

Afsnittet fortsætter efter boksen.

Boks

FIGUR 5-52 (a). I plankton forekommer også en del lidt specielle dyregrupper. Her er vist larverne af hindemosdyrene Electra pilosa. Målestok: 1/2 mm.

.

FIGUR 5-52 (b). Her er vist larverne af hindemosdyrene Membranipora membranaceae. Målestok: 100 μm.

.

FIGUR 5-52 (c). En pilidiumlarve af en slimbændel. Målestok: 1/2 mm.

.

FIGUR 5-52 (d). Phoroniden Phoronis muelleri. Målestok: 1/2 mm.

.
Figur 5-52.
I plankton forekommer også en del lidt specielle dyregrupper. Her er vist larverne af hindemosdyrene Electra pilosa (A) og Membranipora membranaceae (B), en pilidiumlarve af en slimbændel (C) og phoroniden Phoronis muelleri. Målestok A, C og D: 1/2 mm, B: 100 μm. Efter Thorson 1946.

Afsnit fortsætter her.

Boks 2

Figur 5-53.
Bunddyrlarver fotograferet i mikroskop: slangestjernen Ophiura albida (A), hindemosdyret Membranipora membranacea (B) og phoroniden Phoronis muelleri. Målestok 0,5 mm. Foyo: P. Juel Hansen.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Andre meroplanktongrupper.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig