Andre steder er der for rigelige eller for skiftende vandmængder til trævækst. indholdet af næringsstoffer kan godt være højt i vandmættede jorde, så enge, moser og fugtige, ikke for salte strandenge kan være ganske produktive (8-10 t pr. ha årligt). Men de kan også være uproduktive, såfremt vandet kommer fra næringsfattige kilder såsom grundvand i sandede områder, hvorved der opstår hedemoser eller fattigkær – eller såfremt vandet kommer med nedbøren, hvorved der opstår højmoser.

Også hvis vandet kommer fra kalkholdige jordlag, kan produktiviteten være lav. Her er årsagen for en stor del, at det livsnødvendige fosfor bindes i forbindelser, der er uopløselige og dermed utilgængelige for organismerne. Endelig kan vandet være saltholdigt. Havvand indeholder egentlig rigeligt med næringsstoffer, men det høje saltindhold og de regelmæssige oversvømmelser hæmmer væksten, så at tørstofproduktionen i saltenge kommer ned på mellem 1 og 3 t pr. ha årligt.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Våde områder.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig