Den geologiske udvikling kan inddeles i en række overordnede tidsafsnit, der er karakteriseret ved en væsentlig begivenhed af global betydning. Det kan f.eks. være åbning af et nyt ocean, lukning af et ocean med bjergkædefoldning eller starten af en istid. Disse overordnede afsnit inddeles i de klassiske geologiske jordperioder som f.eks. Kambrium, Kridt og Kvartær, der er karakteriseret af store ændringer i klimaet og derfor også i dyre- og plantelivet.

Grænserne mellem jordperioderne er i mange tilfælde markeret af masseuddøen af arter. Den bedst kendte massedød fandt sted ved overgangen fra Kridt til Palæogen, hvor dinosaurerne uddøde, men den mest katastrofale fandt sted ved Perm-Trias-overgangen, hvor omkring 90 % af alle Jordens dyrearter uddøde.

Perioden efter en massedød var i begyndelsen karakteriseret af yderst få arter, ofte robuste opportunister. Denne pionerfase efterfulgtes af en periode med meget hurtig artsdannelse og udfyldning af alle de tomme nicher, der inden massedøden var besat af veltilpassede, ofte stærkt specialiserede arter. Efter nogle få millioner år var der etableret et nyt dyre- og planteliv, som på mange punkter var ganske forskelligt fra det tidligere, men som var lige så rigt og komplekst.

Inden de geologiske perioder bliver gennemgået for det danske område, er det relevant at se på de vigtigste faktorer, der har spillet en stor rolle for udformningen af det danske område.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Udviklingen i det danske område.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig