FIGUR 16-13 (a). Tætpakkede trådformede cyanobakterier (Oscillatoria sp.) indlejret i en matrix af slimstoffer og bakterier. Målestok: 100 μm.

.

FIGUR 16-13 (b). Tætpakkede trådformede cyanobakterier (Oscillatoria sp.) indlejret i en matrix af slimstoffer og bakterier. Målestok: 10 μm.

.

FIGUR 16-13 (c). Cyanobakterierne er i tæt kontakt med heterotrofe bakterier, som kan forbrænde det dannede organiske stof med ilt. Målestok: 1 μm.

.

I meget tætte samfund af mikroalger og cyanobakterier er fotosynteseaktiviteten per volumen blandt de højest målte for plantesamfund i det hele taget, og den totale primærproduktion i en millimeter-tyk biofilm kan være sammenlignelig med eller overstige den i en mange meter høj vandsøjle. Nettotilvæksten af biomasse i overfladesamfundet er dog begrænset til nogle få millimeter per år, idet langt det meste af den omsættes igen. Heterotrofe mikroorganismer udnytter de organiske forbindelser som kiselalger og cyanobakterier udskiller, og makrofaunaen æder af belægningerne (figur 16-13).

Sedimentoverfladens primærproduktion danner basis for protozoer og dyr. Dels ædes alger og cyanobakterier direkte, og dels omsættes døde celler af bakterier, som så tjener til føde. De mindste konsumenter (protozoer, meiofauna) æder individuelle algeceller. Større dyr (f.eks. mange snegle) kan afraspe sandkornenes overflade for hele det mikrobielle samfund, der lever her.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Udnyttelsen af det lave vands primærproduktion.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig