De hjemmehørende træ- og buskarter har med deres meget forskellige økologiske krav og livs- og vækstforløb samlet set så stor en spændvidde, at der så godt som altid vil være en træart til et givet voksested. Med det nuværende klima ville Danmark uden dyrkning og naturpleje, derfor springe i skov. Kun steder som åbne vandflader, højmoser og meget salte eller erosionsprægede arealer ville umiddelbart kunne holde sig træfri. Sammenfattende kan træarterne efter sprednings- og vækstforløbet opdeles i to hovedgrupper eller “strategier”: pionerarter og klimaksarter.

Pionerarterne er dem, der på grund af tidlig, hyppig og meget stor produktion af let spredte frø hurtigt kan udnytte en opstået mulighed og etablere sig. Det kan være efter brand, stormfald, rydning og skred eller på opgivne marker og enge. For disse arter gælder det om at få fodfæste før konkurrerende urter og vedplanter. En typisk pionertræart er lyskrævende, kun moderat skyggegivende og har en meget hurtig ungdomsvækst og forholdsvis kort levetid. Det er bl.a. birk, pil og røn. I urørte skove på næringsrig bund kan ask og ahorn spille samme rolle. Klimaksarter er skyggetræarter, der kan etablere sig under andre træarter og efterhånden udkonkurrere dem og overtage stedet. En typisk klimakstræart både tåler og giver meget skygge, har mere vedvarende vækst og lang levetid og har ofte en sen og lille frøproduktion. Det er bl.a. bøg, ædelgran og taks.

Andre arter har egenskaber fra begge sider, bl.a. eg, elm og ahorn. Eg har en lille produktion af store, tunge frø og kan leve meget længe, men er et lystræ, der kan kolonisere f.eks. heder, moser, rydninger og visse græsningsskove, men som regel kan det ikke etablere sig i tæt skov.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Træarternes livs- og vækststrategier.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig