Mange planter og dyr har bygningstræk, fysiologiske mekanismer eller – for dyrenes vedkommende – en adfærd, der gør, at de kan overleve særlig høje eller lave temperaturer i deres omgivelser – dvs. forhold, som netop er karakteristiske for det åbne land.

Det kan enten ske ved, at de holder deres egen temperatur inden for det interval, de normalt kan tåle, uafhængigt af omgivelsernes temperatur, eller ved, at de ændrer deres fysiologiske tilstand, så de kan tåle de aktuelle temperaturforhold i omgivelserne (se Planternes tilpasninger og Dyrenes tilpasninger).

Tilsvarende findes mekanismer, som beskytter mod ekstremt lav fugtighed. I det følgende er der eksempler på forskellige tilpasningsmekanismer.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Tilpasninger til forholdene over jorden.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig