Som alle andre organismer har planktonalgerne et temperaturinterval, inden for hvilket de trives bedst. Under en vis minimumstemperatur kan de ikke gro, og over en vis maximumstemperatur stopper væksten ligeledes. Heldigvis for algerne ligger Danmark i det tempererede klimabælte, hvor hverken minimums- (0 °C) eller maksimumstemperaturen (22 °C) udgør noget stort problem for algerne. Dog gror nogle arter hurtigere end andre ved lave temperaturer, således at temperaturen kan få en væsentlig betydning for artssammensætningen af algesamfundet.

Havvands saltholdighed ligger i de åbne danske farvande mellem ca. 8 og 35 ‰. Kun i den inderste del af fjorde og i brakvandssøer kan saltholdigheden være lavere. De fleste marine planktonalger gror fint ved saltholdigheder mellem 10 og 35 ‰. Det betyder, at saltholdigheden kun i ringe grad har betydning for algesamfundets vækst i danske farvande, selv om artsudbuddet er reduceret ved meget lave saltholdigheder.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Temperatur og saltholdighed.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig