Spidsanden er den af vore svømmeænder, der mest udpræget yngler på strandenge. Små ubeboede øer og holme er også en favoritbiotop, da anden her kan være i fred for rovdyr. Den fører en stilfærdig tilværelse i yngletiden, og ællinger observeres sjældent. Bestanden er i midten af 1990'erne vurderet til ca. 150 par. I lighed med de øvrige typiske engfugle er spidsanden aftaget som ynglefugl i Danmark. Udtørring, aftagende ekstensiv udnyttelse og manglende pleje af engene har forringet levevilkårene.

En anden svømmeand tilknyttet de våde naturtyper er den lille atlingand. Den lever i engsumpe og i vegetationsrige søer samt på brak- og saltenge. Arten lever primært af dyrisk føde. Ynglebestanden tæller få hundrede par, og de fleste findes på kystnære lokaliteter. De største bestande yngler i Vejlerne, Tøndermarsken og på Tipperne. Kun få par yngler hist og her i vådområder inde i landet, hvor arten er forsvundet fra en del lokaliteter siden 1970'erne.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Svømmeænder.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig