Dyrenes levevilkår langs de eksponerede kyster er ligesom planternes stærkt præget af havet og de klimatiske faktorer. Generelt er forholdene mest ekstreme nær havet og i den hvide klit, men bliver mere moderate længere inde i land. Nær havet er dyrenes tilpasninger til de fysisk-kemiske forhold derfor mest markante. Den kraftige ind- og udstråling på stranden og i den hvide klit pga. det sparsomme plantedække medfører store udsving i temperatur og luftfugtighed (figur 7-29). På stranden vil fordampningen og vinden dog i nogen grad dæmpe udsvingene.

En anden vigtig livsbetingelse for dyrene er planterne. Jo længere ind i land man kommer, desto større bliver antallet af plantearter, og desto tættere bliver vegetationen. Dette har en positiv betydning for dyrene, idet planterne modererer mikroklimaet og giver et rigere fødegrundlag for de planteædende insekter og dermed også for rovdyr og parasitter. Antallet af dyrearter stiger derfor med afstanden fra havet.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Strandens og klitternes smådyr.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig