Strandengenes smådyr må kunne tåle vanddækning, dårlige iltforhold og en høj saltholdighed i føden og i omgivelserne. Alligevel rummer vore strandenge et forholdsvist rigt liv af insekter og andre smådyr. I den uforstyrrede marsk findes således ca. 1600 dyrearter med en størrelse på over 1 mm, hvoraf ca. 400 æder af de levende planter. Der er desuden en stor tilførsel af dødt organisk materiale, hvoraf en stor del er skyllet ind fra havet. Ca. 500 dyrearter lever af dette materiale, dvs. de er detritusædere. Hertil kommer ca. 600 arter af rovdyr og parasitter.

Marsken og andre saltenge afgræsses ofte af kvæg eller får. Dette mere end halverer den stående plantebiomasse sammenlignet med et tilsvarende område, der ikke afgræsses. Et afgræsset område kan have en højere artsdiversitet end et ugræsset, men hvis græsningstrykket er for hårdt, bliver diversiteten meget lav. De typiske saltengsdyr forsvinder, og arter fra mere ferske biotoper rykker ind, som det også sker ved en inddigning af marsken. Desuden vil husdyrenes ekskrementer tilføje fluer (f.eks. stikfluer), gødningsbiller, vandkærer og skarnbasser, der lever af gødning.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Strandengenes smådyr.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig